Segundo Congreso Internacional Sobre Masculinidades e Igualdad Educación para la igualdad y Co(Educación)

EL NOSTRE DESIG

Amb aquest III Congrés Internacional sobre Masculinitats i Igualtat: Comunicació, Cultura i Mitjans Audiovisuals (CIMASCIGUAL III) ens agradaria interpel·lar els mitjans de comunicació, les indústries audiovisuals, les arts escèniques, les universitats, ajuntaments, associacions (de dones, feministes i d’homes per la igualtat) i altres entitats a introduir la perspectiva de gènere i la mirada feminista i enfocar-se a incorporar els homes a la lluita per la igualtat entre dones i homes i presentar referents de masculinitats a favor de la igualtat de gènere , que ens permetran transformar el mandat de la masculinitat hegemònica, patriarcal, masclista en altres masculinitats proigualitàries.

Els camins cap a la igualtat real reclamen actualment i necessàriament de la implicació dels homes, de la superació d’un model de masculinitat tradicional obsoleta i la transició cap a altres formes possibles i més igualitàries de ser homes a la nostra societat. Alguns dels darrers esdeveniments viscuts tant a nivell estatal com mundial, han posat de manifest la necessitat urgent de la incorporació dels barons a la lluita per la igualtat.

El moviment del #Metoo ha suposat un punt d’inflexió en la identificació, el reconeixement i la denúncia de les violències que pateixen les dones en la indústria audiovisual. Aquest fenomen global ha significat una important ruptura de la impunitat, i la corresponent llei del silenci, fenòmens que apuntalaven, sense fissures, la posició de les figures masculines de reconegut prestigi. Casos com el de Harvey Weinstein van obrir la porta perquè diverses dones venceren la por i els riscos de revelar o denunciar agressions d’aquesta mena. Però aquest moviment no només s’ha quedat reduït a la indústria del cinema, ni tan sols al país que el va veure emergir (EUA) sinó que ha aconseguit trencar les barreres territorials, impulsant la denúncia i assenyalament públic de les conductes violentes dels homes en diferents indústries audiovisuals, incloses les espanyoles.

És precisament en aquest moment de qüestionament manifest de la masculinitat quan es fa més necessari i urgent, sens dubte, apel·lar a institucions que, pel seu àmbit de treball i la seua capacitat d’influència a la societat, poden i han de tenir un paper clau en la transformació del model hegemònic d’home i de masculinitat cap a altres maneres possibles de ser home, més d’acord amb els temps actuals, temps de lluita feminista.

Per això, entre els nostres propòsits hi ha:

  • Visibilitzar la importància de l’educació no formal (socialització) dels mitjans de comunicació i els audiovisuals en la comprensió i l’enteniment de les lògiques de la identitat masculina (tradicional-hegemònica) i els seus processos de resistència i/o canvi, per poder, des d’un coneixement cientificosocial, evolucionar cap a altres formes possibles de masculinitat més d’acord amb la igualtat de gènere de dones i homes i més sanes i justes amb totes i tots.
  • Estimular el replantejament de la masculinitat entre professionals del sector audiovisual i de comunicació.
  • Afavorir la incorporació d’investigadors i investigadores a aquest camp d’estudi interdisciplinari recent de l’audiovisual i les masculinitats a partir del coneixement que es donarà al congrés de la realitat d’aquesta subdisciplina dels estudis de gènere.
  • Implicació de les universitats en aquesta línia de recerca-acció.
  • Difondre als mitjans de comunicació (ràdio, presa escrita, xarxes socials, televisió local) la feina feta per donar-la a conèixer i augmentar l’impacte social de l’acció.
  • Augmentar l’impacte i la participació al congrés a nivell internacional.

D’altra banda, el congrés pretén aprofundir el paper de la universitat en aquest tema tan concret, però alhora tan urgent. Es necessita un millor coneixement de les lògiques de la masculinitat tradicional-hegemònica per apel·lar a la seua desconstrucció i proposar col·lectivament i des del coneixement científic, opcions vàlides, diverses i igualitàries, per ser home al segle XXI, i l’acadèmia ha de jugar un paper central en aquest procés enfocat als homes amb mirada feminista.

Dra. Anastasia Téllez Infantes

Presidenta del comité organizador.